Dr Milos Veljkovic

Šta je “kompjutersko lice?” I kako sprečiti prerano starenje usled korišćenja tehničkih uredjaja?

Da li ste ikada čuli za termin “kompjutersko lice?” Budući da sve više vremena provodimo za računarom i telefonom, što zbog prirode posla kojim se bavimo, što iz ličnih razloga, možemo primetiti sve veći uticaj tehničkih uredjaja na naše zdravlje, uključujući i pojavu preuranjenih znakova starenja. Evo kako korišćenje tehnike utiče na naše lice.

Šta je kompjutersko lice?

Termin “kompjutersko lice” je prvi put upotrebio britanski hirurg Majkl Prager 2010, ističući da njegovi pacijenti, koji rade kancelarijske poslove, uglavnom imaju bore mrštilice, tzv. “svračje nožice”, kao i uvučeniju bradu i viseći podbradak. Medjutim, ova pojava nije vezana samo za upotrebu desktop računara, već i drugih uredjaja kao sto su laptopovi, tableti i telefoni.

Niz stručnjaka tvrdi da korisčenje tehničkih uredjaja ubrzava pojavu prvih znakova starenja, budući da nam je lice  “zamrznuto” u neprirodnom položaju i po nekoliko sati dnevno. Pored toga, odredjene naučne studije dovode u vezu izloženost plavom svetlu i starenje. Procenjuje se da će iz tog razloga, sve veći broj mladih žena i muskaraca koji su odrasli uz ove uredjaje, imati problema sa pojavom znakova starenja ranije od prethodnih generacija. 

Kako korišćenje uredjaja ubrzava pojavu znakova starenja?

kompjutersko lice

Prisetimo se kako koristimo tehničke uredjaje – uglavnom nam je pogled usmeren na dole sto, nakon dužeg perioda, skraćuje i opušta vratne mišiće, dajući vam opusteni vrat i viseći podbradak. Zbog takvog položaja glave i brada se povlači postepeno unutra, izlazeći iz svoje primarne pozicije, što dovodi do remećenja harmonije lica. Pored toga, gledajuci u ekran pogled nam je koncentrisan na manju površinu, zbog čega smo često namršteni i po par sati dnevno. Ovo dovodi do pojave bora na čelu, kao i tzv. “svračjih nožica” (bora oko očiju), ali i podočnjacima, zbog naprezanja očiju.

Kako ublažiti rizik od pojave znakova starenja prouzrokovanim upotrebom računara i mobilnih telefona?

1. Podignite uredjaje u visini očiju

Organizujte svoj radni prostor tako da uredjaji poput desktop računara i laptopova budu u visini očiju, nikako niže. To možete učiniti stavljanjem kompjutera na postolje. Na taj način ćete sprečiti da vam glava bude u pognutom položaju tokom rada. 

2. Stavite ogledalo pored kompjutera

Vrlo često nismo ni svesni svoje facijalne ekspresije kada se udubimo u nešto. Na primer, možemo često biti nesvesno namršteni kada gledamo u ekran, bilo da čitamo neki dokument ili samo surfujemo društvenim mrežama. Zbog toga je vrlo korisno staviti ogledalo pored računara, kako bismo primetili te facijalne ekspresije i radili na tome da tu naviku iskorenimo.

3. Pravite pauze bez uredjaja

Radili ste par sati za računarom i sada pravite pauzu gledajući u telefon? Vaše telo ne zna za razliku. Vaše lice je i dalje u istom položaju. Kada pravite pauzu u poslu, neka to bude bez ikakvih uredjaja, istegnite se i prošetajte malo. Kretanje ima niz blagotvornih efekata na naše telo, te bi svaku pauzu trebalo iskoristiti za neku fizičku aktivnost.

4. Hidrirajte kozu

U zatvorenim prostorima bez dovoljno ventilacije, skloniji smo isušivanju kože. Suva koža koja konstanto trpi jake facijalne ekspresije ima veću verovatnoću da bore od mrštenja postanu permanentne. Iz tog razloga, redovno hidrirajte svoju kožu kvalitetnim kremama i serumima, kako bi odolela naporima koje ima dok koristite tehničke uredjaje.

5. Istezite povremeno vratne misice

S vremena na vreme, tokom pauze, usvojite rutinu istezanja vratnih mišića. Najpre podignite glavu i držite je uspravno 20-ak sekundi. Nakon toga, vratite glavu u normalan položaj i istegnite vrat pomerajući glavu najpre u levu, a zatim i u desnu stranu, zadrzavajući se na svakoj par sekundi.

6. Botoks

Ukoliko se konstantno mrštite, kao poslednju instancu možete razmotriti i opciju ubrizgavanja botoksa koji će paralisati mišiće i sprečiti dalje produbljivanje bora u regijama koje su aktivirane prilikom korisćenja tehnologije. Iako efekat nije permanentan, u velikoj meri će uticati da prerano dobijete duboke bore, ukoliko su vam pomenuti misići često aktivirani.

Zaključak

kompjutersko lice - bore mrstilice botoks

Svakodnevno korisćenje tehnologije nesumnjivo ima negativan uticaj na naše zdravstveno stanje, izazivajući bol u vratu i ledjima, a postoji sve više zapažanja da ostavlja posledice i na naše lice. Kako bi se umanjili rizici od eventualne pojave preuranjenih znakova starenja upotrebom tehnologije, preporucuje se da sledite navedena uputstva i vreme provodite bez pomenutih uredjaja, uvek kada je to moguce. 

Podelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
On Key

Povezani tekstovi