Dr Milos Veljkovic

Koja je razlika izmedju biorevitalizacije i mezoterapije?

Budući da su oba tretmana namenjena poboljšanju izgleda kože, pacijenti često ne znaju razliku izmedju mezoterapije i biorevitalizacije, te ih često poistovećuju. Medjutim, iako se oba tretmana vrše injektovanjem, supstance koje se koriste nisu iste, te se primenjuju kada postoje različite indikacije, a različit im je i način delovanja. U ovom članku ću vam objasniti osnovne razlike izmedju ova dva tretmana, kao i situacije u kojima se prednost daje jednom ili drugom.

Šta je biorevitalizacija?

Biorevitalizacija je procedura koja ima za cilj reparaciju oštećenog tkiva. To postižemo injektovanjem hijaluronske kiseline u površinskom delu dermisa, koja podstiče proizvodnju kolagena u koži i prirodnu regeneraciju. Hijaluronska kiselina se prirodno već nalazi u ljudskom telu, te je rizik od pojave neželjenog dejstva sveden na minimum. 

Budući da je efekat odmah vidljiv posle prvog tretmana, biorevitalizacija se preporučuje kada vam je potrebno da u kraćem roku povratite svežinu i blistavost. Kada je reč o starosnom dobu, biorevitalizacija je namenjena pacijentima posle 25-30 godine, kada se količina hijaluronske kiseline u telu postepeno smanjuje. 

Za razliku od klasičnog popunjavanja bora hijaluronskim filerima, biorevitalizacijom se rešavaju i drugi problemi sa kožom. Ukoliko vam je smanjen tonus mišića, koža suva ili dehidrirana ili imate proširene pore, pušačke bore, bore na vratu, dekolteu, ova procedura je za vas.

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je procedura kojom se koža hrani odredjenim nutrijentima, što dovodi do blistavosti i rešavanja brojnih problema sa kožom kao što su pigmentacija, ožiljci od akni, dehidratacija i drugi. Mezoterapijom se putem igle ubrizgavaju kokteli koje injektor bira u skladu sa tipom i stanjem kože pacijenta, a koji se mogu sastojati od:

 

 

  • Hijaluronske kiseline, 
  • peptida, 
  • aminokiselina, 
  • antioksidansa, 
  • Vitaminskih kompleksa i 
  • drugo. 

Koje su osnovne razlike?

Osnovna razlika je u supstancama koje se ubrizgavaju. Kao što je već navedeno, u biorevitalizaciji se injektuju preparati na bazi hijaluronske kiseline kojima podstičemo proizvodnju kolagena, dok se u mezoterapiji injektuju mezoterapijski kokteli. 

Pored toga, mezoterapija je može raditi i pacijentima mladjim od 25 godina, dok je biorevitalizacija preporučljiva za starije od 25-30 godina, kada se tonus kože već postepeno smanjuje. 

Efekti biorevitalizacije su vidljivi odmah nakon prvog tretmana (iako je idealno uraditi 3-4), dok je za mezoterapiju potreban kumulativni efekat, te je neophodna serija tretmana.

Šta je bolje, biorevitalizacija ili mezoterapija?

Oba tretmana su vrlo efikasna na svojim poljima delovanja. Koja procedura je bolja za konkretnog pacijenta najbolje će proceniti injektor na osnovu stanja kože. Bitno je naglasiti da obe procedure mogu raditi isključivo sertifikovani lekari ili stomatolozi. 

Podelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
On Key

Povezani tekstovi