Dr Milos Veljkovic

Koje su razlike izmedju injektovanog hijalurona i hijaluron pen-a?

Zbog činjenice da ubrizgavaju isti tip materijala (hijaluronsku kiselinu), pacijenti često dolaze do zaključka da se radi o istom tipu procedure. Medjutim, izmedju injektovanog hijalurona i hijaluron pena zaista postoje bitne razlike koje bi trebalo uzeti u obzir, a kao lekar osećam posebnu dužnost da vam skrenem pažnju na ozbiljne opasnosti i posledice upotrebe hijaluron pena u estetskoj medicini.

Naime, hijaluron pen je uredjaj koji je inicijalno izumljen da pomogne osobama obolelim od dijabetesa da ubrizgaju insulin. Iako je u poslednje vreme dobio na popularnosti, još uvek nije obavljen zadovoljavajući broj naučnih studija koje potvrdjuju bezbednost ovog alata u antiejdzingu. U Srbiji on nema dozvolu Agencije za lekove i medicinska sredstva u ovom trenutku, a sertifikovani lekari i stomatolozi ga zaobilaze u širokom luku iz razloga navedenih u daljem tekstu.


Injektovanje vrše sertifikovani lekari i stomatolozi, dok hijaluron pen koriste kozmetičari

Kao što je već poznato, proceduru injektovanja hijalurona mogu raditi isključivo sertifikovani lekari I stomatolozi, dok su hijaluron pen procedure dostupne u brojnim kozmetičkim I frizerskim salonima, a rade ga uglavnom kozmetičari. Ono što jeste zabrinjavajuće, je da se ovaj uredjaj može naručiti na brojnim internet prodavnicama, te u njegov posed može doći baš svako. Koliko je obučen neko ko obavlja ovakve procedure je vrlo upitno.

 

Naime, ljudska anatomija je vrlo kompleksna, a lekari je izučavaju tokom višegodišnjih studija I prakse. Par časova obuke, po mom mišeljenju, nije dovoljno kako bi se ova materija adekvatno savladala I bezbedno izvodile bilo kakve procedure na licu. Čak I lekari koji nisu dovoljno obučeni mogu napraviti grešku I injektovati hijaluron u krvni sud, te izazvati njegovu obstrukciju I tzv. nekrozu, pri čemu dolazi do izumiranja tog dela tkiva. Hijaluron penom rukuje daleko manje stručno lice, te može doći do brojnih komplikacija, kao što su bakteriološke I fungalne infekcije, širenja prenosivih bolesti, usled nehigijenskog rukovanja, oštećenja kože, krvnih sudova, pa i slepila. Ovo bi već trebalo da bude dovoljan razlog da još jednom razmislite, pre nego što se opredelite za ovu proceduru.

Pacijenti često ne znaju šta im je ubrizgano u organizam

U praksi svakog savesnog i stručnog lekara, filer se otvara pred pacijentom, a nakon tretmana pacijentu se daje serijski broj ubrizganog filera, koji je zalepljen na kartonu. Pacijenti koji su posećivali moju ordinaciju kako bismo ispravili greške načinjene hijaluron pen-om svedoče da im nije dat serijski broj filera, te da ne znaju koja je vrsta hijaluronskog filera ubrizgana. Pored proveravanja sertifikata lica koje obavlja proceduru, vrlo je važno da prethodno saznate šta će vam neko ubrizgati. Ukoliko bilo koji od ova dva koraka nije jasan, to je povod za sumnju.

Rezultati procedura uradjenih iglom i/ili kanilom su daleko prirodniji

Ono što je, manje poznato jeste da, hijaluron pen ubrizgava filer znatno pliće nego kada se to čini iglom ili kanilom. Zbog toga je zapaženo da i efekti procedure traju kraće, te je period izmedju korekcija znatno kraći. Time se tretirana regija izlaže čestom agresivnom tretiranju. Pored toga, zbog činjenice da ovaj alat prodire samo u površinske slojeve kože, česta je pojava gromuljica, čvorića i neravne površine usana.

Takodje, hijaluron pen olovkom se samo povećava volumen usana, njome se ne mogu naglasiti konture usana, niti korigovati asimetrija na način na koji je to moguće učiniti iglom.

Mit o ogromnoj razlici u bolu

Hijaluron pen oglašava kao alat za ubrizgavanje hijalurona koji je bezbolan. Medjutim, treba imati u vidu da savremeni hijaluronski fileri u sebi sadrže anestetik, te je injektovanje hijalurona iglom ili kanilom takodje gotovo bezbolno (u rangu nelagodnog osecaja samo prilikom uboda). Osim ukoliko niste preosetljivi na bol ili imate fobiju od igle, procedura injektovanja vam zaista neće biti bolna i zastrašujuća.

Stav struke

Iz svog iskustva iz prakse mogu reći da niko ko se ozbiljno bavi neinvazivnom estetskom medicinom u Srbiji ne razmatra upotrebu ovog uredjaja. Igla i kanila, ne samo da su daleko bezbednija sredstva za ubrizgavanje hijaluronskih filera, već su efekti sprovodjenja procedure na ovaj način daleko više estetski zadovoljavajući.

Zbog čega je onda ovaj uredjaj toliko zastupljen? Pretpostavka je da se to dešava usled nedostatka jasne regulative na ovom polju, koju mnogi kozmetičari uveliko zloupotrebljavaju. Zbog svega navedenog, moj je savet da, ukoliko razmatrate ubrizgavanje dermalnih filera, poverenje poklonite sertifikovanom lekaru ili stomatologu koji će tretman obaviti iglom ili kanilom. Ne samo da ćete biti u bezbednim rukama, već se može očekivati da ćete biti daleko zadovoljniji rezultatima.

Podelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
On Key

Povezani tekstovi