Dr Milos Veljkovic

KAKO ZUBI UTIČU NA IZGLED LICA I POJAVU ZNAKOVA STARENJA?

zubi i anti-aging

Razlozi zbog kojih dentalno zdravlje mora biti sastavni deo Vaše anti-aging strategije.

Kada govorimo o anti-agingu, prva asocijacija nam je nega kože i tretmani lica. Medjutim, ono što se previdja jeste činjenica da zubi, na više načina, mogu imati uticaja na pojavu prvih znakova starenja i indirektno nam dodavati godine. Procenjuje se da ispravljanje, odnosno drugo sredjivanje zuba moze učiniti da izgledate i do 10-15 godina mladje. Kako bih ovu temu priblizio ne samo iz ugla estetske medicine, već i stomatologije, ovaj članak sam napisao u saradnji sa stomatologom, dr Dimitrijem Stojanovićem.  Ovo su najvažniji načini na koje zubi vam mogu dodavati ili oduzimati godine:

Estetski problemi na licu kao posledica loših zuba i vilice

Tokom procesa starenja naše lice gubi volumen, kako u mekom tkivu, tako i u kostima. Dakle, i naši zubi i vilica gube volumen vremenom, a dolazi i do suženja vilice. Imajući u vidu da oni pružaju glavnu potporu jagodicama i usnama, oblik usana i jagodica zavisi upravo od zuba i vilice. 

Sigurno ste nekada videli stariju osobu bez zuba – usne su uvučene, a srednji masiv lica nema potporu. Upravo to je drastičan primer kako nedostatak zuba utiče na celokupan izgled lica. Medjutim, problemi sa zubima i nedostatak zuba se ne javlja samo u poznim godinama, već su prisutni i kod mladje populacije. Iz tog razloga, očuvanje zdravlja zuba i nadomešćivanje gubitka zuba su sastavni deo holisticke anti-aging nege. 

Najčešći estetski problemi koji mogu biti prouzrokovani zubima su:

  • Uvučeni uglovi usana
  • Pusačke bore 
  • Bore oko usana

Kako zubi stare

Godine čine nas osmeh užim, i to na dva načina: prvo, zubi postaju ravniji i kraći (naročito oni u zadnjem delu vilice), zbog redovnog žvakanja i trenja. Kraći zubi znace i kraće lice, budući da se donja vilica više pomera ka gornjoj.

Dalje, pored promene boje i krzanja, zubi vremenom postaju i uvučeniji, usled guranja mišića vilice. Rezultat toga je da osmeh postaje uži, dajući sve manje podrške srednjem masivu lica i predelu oko usana, zbog čega usne postaju uvučenije, a srednji masiv lica postepeno pada, jer gubi potporu.

Načini na koje možemo poboljšati izgled lica tretiranjem zuba

Često na konsultacijama za estetske procedure, primeti se da pacijentu ili nedostaju zubi koji daju potporu usnama ili su nepravilno rasporedjeni, uvučeni i slično. U takvim situacijama uvek se savetuje poseta zubaru i adekvatna terapija, kao što su:

  • Zubni implanti (za nadomešćivanje zuba koji nedostaju) 
  • Proteza (kada je potrebno ispravljanje)
  • Viniri, odnosno fasete (za rešavanje estetskih problema, uključujući i produžavanje zuba)
  • Drugo

Kako prepoznati da li ste kandidat za dentalnu proceduru

Ukoliko već imate filer u regiji oko usana, a ona i dalje izgleda uvučeno ili su upali uglovi usana, obavezno posetite stomatologa. Postoji velika verovatnoća da ce vam ispravljanje zuba ili viniri upravo rešiti ovaj problem. Čak mogu doprineti blagom povećanju usana i manjoj potrebi za filerima u ovoj regiji. Dobar stomatolog će sagledati ne samo izgled zuba, već i kontrakciju mišića i pomeranje vilice i uočiti da li je potrebna odredjena procedura, kako bi vaši zubi i osmeh doprineli postizanju balansa celokupnog lica. 

Ukoliko po ovom pitanju želite da se konsultujete sa dr Stojanovicem, konsultacije mozete zakazati ovde.  Za zakazivanje konsultacija sa dr Milosem Vekljovicem, kliknite ovde.

Podelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
On Key

Povezani tekstovi