Dr Milos Veljkovic

Kako povratiti izgubljeni tonus kože?

Primetili ste da vaša koža gubi tonus i da nije više zategnuta kao ranije? Razlog tome leži u nizu hemijskih procesa u organizmu, koji se počinju odvijati nekoliko godina pre nego što zapazite prve znake opuštanja kože lica. Uz to, postoji niz faktora koji utiče na to da li ćete tonus izgubiti pre ili kasnije. U ovom tekstu ću vam bliže objasniti zbog čega se gubi tonus i koji su efikasni tretmani za izgubljeni tonus kože.

Kada i kako zaista počinje starenje?

Za jedrinu i elastičnost naše kože ključna su dva proteina: kolagen i elastin. Kolagen čini 70% proteina kože, a funkcija mu je da, kao lepak, drži sve na svom mestu i očuva tonus. Ostatak čini elastin koji pomaže da koža zadrži elastičnost. Medjutim, već početkom dvadesetih naše telo počinje da smanjuje proizvodnju kolagena za oko 1% godišnje. Time faktički počinje i proces starenja, iako se spoljna manifestacija tih unutrašnjih procesa vidi tek nakon nekoliko godina. Sve do kraja dvadesetih i početka 30-ih godina se ne vide gotovo nikakvi znaci . Dakle, znaci starenja koje mi vidimo na licu su samo vrh ledenog brega, ispod kojeg se odvijaju kompleksni procesi čiji će se rezultati videti tek u zrelijim godinama.

Ne gubi svako tonus istom brzinom

Prirodni proces starenja i gubitka tonusa je neizbežan. Medjutim, pored genetike, naš životni stil uveliko opredeljuje da li ćemo ubrzati gubitak kolagena, a time i gubljenje tonusa.

Ovo su neki od glavnih krivaca za brže starenje:

  • pušenje

  • sunčanje

  • nezdrava ishrana

  • stres

Zbog ovih faktora ne stari svako lice isto. možete biti u dvadesetim, a izgledati kao da ste već u tridesetim, a može biti i obrnuto. Iz tog razloga, na konsultacijama uvek najpre gledam stanje vaše kože i u skladu sa tim preporučujem proceduru.

Kako se može usporiti razgradnja kolagena?

Iako se proces starenja ne može sprečiti, on se može usporiti eliminacijom navedenih štetnih faktora. Zdrava ishrana uz dosta svežeg voća i povrća, fizička aktivnost, prestanak pušenja će imati pozitivan uticaj na vaš organizam i uticati na usporavanje razgradnje kolagena.

Idealne procedure za poboljšanje tonusa

Savremenim neinvazivnim estetskim procedurama u mogućnosti smo da efikasno vratimo izgubljeni tonus kože, pa čak i stimulišemo proizvodnju kolagena. Za ovu namenu idealni su tretmani kao što su: biorevitalizacija, radiesse (kolagen stimulator) i podizanje srednjeg masiva lica hijaluronskim filerima, čime postižemo lifting efekat. Za koju proceduru ćemo se opredeliti uvek procenjujemo na konsultacijama.

Bitno: Ne insistirajte na popunjavanju nazolabijalnih bora

Često pacijenti kojima je opao tonus kože insistiraju na popunjavanju nazolabijalnih bora. Imajte u vidu da time nećete postići lifting efekat i da je ipak potrebno hijaluronom pre toga tretirati srednji masiv lica kako biste dobili zadovoljavajuće rezultate. Nazolabijalne bore popunjavamo tek na kraju, ako za to postoje indikacije.

Krenite sa procedurama što pre

Budući da proces starenja počinje daleko ranije nego što je to uočljivo, tako bi i sa negom trebalo početi pre nego što se prvi znaci starenja vide. Što ranije izgradite zdrav životni stil i brinite o svojoj koži. Kao što često napominjem da “bolje sprečiti nego lečiti važi i u antiejdžingu.” Ne dozvolite da vam tonus potpuno opadne, već što pre krenite sa umerenim procedurama kojim ćete odložiti pojavu prvih znakova starenja. A kada to toga ipak dodje, na raspolaganju su vam i efikasni tretmani kojima možemo pomoći da vratite mladalački volumen i jedrinu.

Konsultacije u vezi tretmana možete zakazati ovde.

Podelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
On Key

Povezani tekstovi